Perseren
[ Home ] [ Galleri ] [ Scrapbog ] [ Killinger til salg ] [ Perseren ] [ Links ] [ Kontakt ]


Racebeskrivelse af perseren

- og et par andre informationer

Efterskrift ikke tilladt


Beskrivelse af en voksen perser:
  • Krop: Skal væres solid gerne lidt tung i det, muskuløs og kort på gode solide benstammer og kraftige poter
  • Hoved: skal være rundt med en god hvælvet pande
  • Øjnene: De skal være runde og åbne (må ikke være skrå)
  • Næsen: Den skal være kort med en bred næseryg og gode åbne næsebor
  • Bid: Skal være lige en anelse overbid eller underbid kan dog tillades, især på killinger
  • Ørerne: De skal være små og afrundede
  • Pelsen: Den skal være lang og blød
  • Halen: Kort og busket

Der er et utal af farver og mønstre inden for persergruppen. På stamtavlen betegnes perser som per, farverne betegnes med bogstaver, sort hedder for eksempel n, blå a og så videre. Mønstre betegnes med tal maske (colourpoint) hedder 33. Der er en god vejledning af det i stamtavlen. Katten får et registreringsnummer med et FD LO en forkortelse af Felis Danica´s Landsorganisation, foran.

En stamtavle er et slags garantibevis på, at katten er renavlet, det vil sige, at den i mindst fire generationer er avlet på dyr, der har det racepræg, som karakteriserer perseren. Katten er med sin stamtavle ligeså registreret i landsforeningen Felis Danica, hvor den er indskrevet med sit stambogsnummer. Landsforeningen står således inde for, at man er medlem af en hovedklub, og at man er godkendt til at erhverve en stamtavle på sine killinger.

De katte jeg opdrætter er både fuldfarvede og maskede persere. De maskede går under betegnelsen colourpoint, det betyder blot farvet punkt, den er en perser med masketegning og ligeså blå øjne modsat de fuldfarvede, der har orangefarvede og undertiden næsten nøddebrune øjne, den blå øjenfarve kan dog også findes på nogle hvide persere.

Perseren har et blidt og tillidsfuldt gemyt, og er sjældent voldsom i sin leg. Den ødelægger ikke ting, og er på ingen måde en springkat, der skal op på alting. Den er derfor meget velegnet til at være indekat og en dejlig ven at have både for børn og voksne.

Soignering af den er tit gjort meget overdreven. Man skal naturligvis rede dens pels igennem et par gange om ugen, et bad må den også meget gerne få ca. hver anden måned, men det er et temperaments-spørgsmål. Hvis katten har en tør pels, der ikke fedter, behøver man ikke at bade. Dog vil jeg påpege at en ren pels er lettere at holde. Der findes ikke noget smukkere end en velplejet perser.

Der er mange der spørger, om perseren ikke fælder utroligt meget. Der må jeg svare, at den fælder ikke mere end en korthårskat, men man ser hårene mere, fordi de er så lange. Til gengæld stikker de ikke ind i stof og lignende, men det er nemt at fjerne dem, brug eventuelt en klæberullebørste.

Også en god grund til at anskaffe en perserkat

En amerikansk undersøgelse har vist, at børn der er vokset op med en kat eller hund, har større chancer for at undgå pelsdyrsallergi. Med et kæledyr i hjemmet er risikoen for senere at udvikle allergi overfor pelsdyr minimal. Endnu færre får allergi, hvis der har været indtil flere dyr omkring dem i de første leveår.

Lidt om brug af Perlutex- p piller til kat.
Udsættelse af løbetid. 1 tablet om ugen. Behandling må ikke startes hvis katten er i løbetid, det kan øge risiko for bivirkninger i kattens livmoder. Neutralisering af katten er at foretrække, hvis man ikke ønsker killinger. Unge umodne katte bør heller ikke behandles med p.piller. - Lang tids brug af p piller kan ligeså være skadeligt for katten.